Herhangi bir kimyasal müdahale işlem ya da katkı olmaksızın, tamamen doğal yollarla deniz suyunun güneş ya da rüzgâr gücü ile buharlaşması ile beraber oluşan tuz çeşidine deniz tuzu denir.
Günümüzde piyasada bulunan ticari deniz tuzlarının kimyasal bileşimleri büyük farklılıklar göstermektedir. Ana bileşen sodyum klorür olmasına rağmen, kalan kısım diğer tuzların %0,2 - %10'undan daha az olabilir. Bunlar, doğal deniz suyunda bulunan birçok iz elementin oldukça az miktarı ile birlikte çoğunlukla da kalsiyum, magnezyum ve potasyumun klorür ve sülfat tuzlarıdır. Ticari olarak temin edilebilen tuzun bileşimi değişebilse de, doğal tuzlu suyun iyonik bileşimi nispeten sabittir
Deniz tuzu içeriğinde yer alan mineraller sayesinde cildi gençleştirici bir etkisi vardır. Banyo suyuna eklenen deniz tuzu cildi pürüzsüzleştirir, kırışmaları önler ve vücudu canlandırır. İltihap önleyici özelliği olan deniz tuzu, içeriğindeki yüksek magnezyum, vücuttaki toksin maddelerin atılmasını sağlar ve cilt tabakasındaki kan dolaşımını düzenler.
Kozmetik endüstrisinde yaygın olarak kullanılan bileşik, terlemeyi önleyici ürünler, deodorant ve parfümlerin yapısında yer alır. Cildin renk tonunu düzenleyici etkiye sahip olan, deniz tuzu maskesi, ölü derinin ciltten atılmasını sağlar ve pul pul dökülmesini önler. Granül bir yapıya sahip olan deniz tuzu vücut peelingi olarak kullanıldığında sedef hastalığını tedavi eder.
Çamur ya da sülfür banyosuna eklenen deniz tuzu, sedef hastalarında oluşan kaşıntı ve pullanma gibi semptomları giderir. Yapısında bulunan sülfür, ciltteki sivilce ve aknelerin iyileşmesini sağlar. Deniz tuzu peeling, aynı zamanda akne ve sivilcelerin oluşturduğu yara izlerini ve siyah noktaları da giderir. Düzenli olarak masaj ile birlikte cilde uygulanan deniz tuzu selülit oluşumunu engeller. Deniz tuzu ve limon suyu birlikte kullanıldığında vücut tüylerinin azalmasında etkilidir.