Kaya tuzu, sodyum klorürün mineral formudur. Kaya tuzu içeriğinde 84 tane mineral barındırır ve vücuda alınması gereklidir. Temel besin maddelerimizden biri olan tuz insan sağlığı için çok önemli bir kaynaktır. Kaya tuzu, tuzun henüz işlenmeyen doğal haline verilen isimdir.
halite ağırlıklı olarak deniz suyu veya tuzlu göl suyunun buharlaşmasından oluşan tortul kayaçlarda meydana gelir. sodyum klorürün mineral formudur. İzometrik kristalleri oluşturur. Mineral tipik olarak renksiz ya da sarıdır; ancak yabancı maddelerin miktarı ve türüne bağlı olarak açık mavi, koyu mavi ya da pembe de olabilir. Genellikle sülfat, halojen tuzu ya da boraks asidi tuzu gibi diğer evaporit minerallerle birlikte oluşur.
Halit (/ˈhælaɪt/ veya /ˈheɪlaɪt/),[1] yaygın olarak kaya tuzu olarak bilinen, sodyum klorünün(NaCl) mineral(Doğal) formu olan bit tuz türüdür.Bu tür tuz yatakları yüzlerce metre kalınlığında ve geniş alanların altında olabilir. Kaya tuzu (Halit) izometrik kristaller oluşturur[2]. Mineral: tipik olarak, renksiz ya da beyaz olan; ama aynı zamanda, sarı veya başka malzemelere bağlı olarak, gri, açık mavi, koyu mavi, mor, pembe, kırmızı, turuncu olabilir, safsızlıklar veya kristallerdeki yapısal veya izopotik anormallikler[3] genellikle Sülfatlar, Halidler ve Boratlar gibi diğer evaporit tortu mineralleri ile oluşur. Halit ismi antik Yunanca da tuz kelimesinden türemiştir, ἅλς (háls).[4]
Kimya sanayinde çok geniş anlamda kullanılan tuz "NaCl" sembolü ile ifade edilmektedir. Kübik sistemde kristalleşen tuz, "Na" ve "Cl" iyonlarından oluşur, saf halde iken yaklaşık % 40 sodyum, % 60 klor'dan meydana gelir. Yüksek basınç altında plastik özellik gösteren tuzun sertliği 2-2,5 olup, özgül ağırlığı 2,1-2,55 gr/cm arasında değişir. Erime noktası 800 °C, kaynama noktası ise 1412 °C dir. Genellikle renksiz, üretildiği şekliyle rengi gri, sarı, kırmızı hatta mavi ve yeşil olabilir. Ekonomik bir değer taşıyan tuz kaynakları katı ve sıvı olarak ikiye ayrılmaktadır. Tuz sıvı halde denizlerde, göllerde, tuzlu su kaynaklarında ve tuzlu su kuyularında bulunmakta olup katı halde kaya tuzu (halit) şeklindedir.[5
Tuz yemeklere çok ayrı lezzetli bir tat verir. Birçok hastalıklara karşı yemeklerde tuzsuz olmamalı. Evlerde kullanılan rafine tuzlar sağlıklı mı, değil mi? İşte kaya tuzunun faydaları…
Sindirimi rahatlatan kaya tuzu sindirim bozukluklarına karşı büyük fayda sağlar.
İştah arttırır ve mide ekşimesini de önler.
Minerallerin hücresel emilimini kolaylaştırır. Vücudun pH dengesini korur ve vücuttaki toksin maddelerin dışarı atılmasını sağlar.
Kan dolaşımını hızlandırmaya fayda sağlar.
Kan basıncını düzenler ve dengeler.
Böcek ısırıklarına karşı koruma sağlar.
Romatizma, kas ağrıları ve kemik ağrılarının düzelmesini sağlar.
Kaya tuzu limon suyu ile birlikte tüketilirse bağırsaklardaki solucanların dışarı atılmasına yardım eder ve mide bulantısı ve kusmaya da iyi gelir. Grip gibi kış hastalıkları için faydalıdır.
Böbrek ve mesane taşlarına karşı da önlem olarak kullanılır.
Gut hastalığına iyi gelir.
Kaya tuzu birçok sektörde dişlerin beyazlatılmasında ağız spreyi olarak kullanılmaktadır..
Kas krampları için faydalıdır.
Bağışıklık sistemine iyi gelerek sinir sistemine de fayda sağlar.
Vücuttaki su emilimini arttırmaya yardımcı olur.
Strese karşı iyi gelir.
Kan şekerini dengeler.
Damar sağlığını korur.
Yaşlanma etkilerini azaltır.
Uykusuzluğa iyi gelerek uyku düzeni sağlar.
Sağlık için sayısız yararı olan kaya tuzunun cilde faydası çok fazladır. Kaya tuzuyla peeling yaparak cildinizi sıkılaştırabilir, kaya tuzu banyosu faydalarından yararlanabilir, ciltteki ölü hücreleri yok edebilirsiniz. Kaya tuzu cilt maskesi ile de çok sağlıklı bir cilde kolay ve doğal kavuşabilirsiniz.